téma měsíce května 2010

Rodina a rodinná politika - ODS

6. 5. 2010 12:21
Rubrika: Rodina a rodinná politika | Štítky: analýza , ODS


Rodinnou politiku uvozuje ODS tím, že chce rozšířit svobodu volby při sladění péče o děti a práce a prosadit nové prorodinné služby, které u nás téměř neexistují. Program pak začíná podporou rodin s dětmi v daňové oblasti konstatováním, že snížení daní a sociálního pojištění je u zaměstnanců s dětmi vyšší, než celkové snížení sociálních dávek. ODS tedy uvádí (na rozdíl například od ČSSD), že rodiny si proběhlými reformami v průměru polepšily, přestože bylo zrušeno společné zdanění. Naopak navýšení čistých příjmů domácností bylo podle strany nejvyšší od roku 1998. Zvýšení životní úrovně pak mohlo být podle ODS ještě výraznější nebýt vysoké inflace, způsobené především růstem světových cen pohonných hmot, potravin a energií.

Za vlády ODS již bylo zavedeno třírychlostní čerpání rodičovské (2, 3 nebo 4 roky) s odstupňovanou výší rodičovského příspěvku, umožňující větší svobodu volby rodin při sladění práce a péče o děti.

ODS je zastáncem toho ponechat rodinám raději nízké daně a tím i více peněz, než jim je vzít a následně vyplácet v dávkách. Jedná se tedy o účelné zvýhodnění těch rodin, kde alespoň jeden z rodičů pracuje.

Zvýhodnit by se podle ODS měly částečné pracovní úvazky pro rodiče, čímž by bylo lépe umožněno sladění pracovního a rodinného života. Pro ulehčení rodinám by měly být zakládány firemní a jiné nestátní miniškolky, živnostní péče o děti i jejich hlídání v rodině. Zavést by se pak měly také kurzy pro pečovatelky o děti do 6 let. Tímto by mohly vzniknout nové pracovní příležitosti pro ženy nad 50 let, které mají často s uplatněním na trhu práce problém.

Rodičům, kteří se chtějí brzo vrátit do práce, chce strana umožnit čerpat mateřskou 18 týdnů se 100% původního platu bez navazujícího pobírání rodičovského příspěvku. Druhou možností by pak byla mateřská v délce 28 týdnů se 70% platu a s možností navázat na ni jednou ze tří variant rodičovské.

ODS pak navrhuje podobné opatření jako KDU-ČSL, a to dobrovolný převod 1% pojištění na zvýšení důchodu rodičům. Zvýhodnit by se dále ještě podle ODS měla pěstounská péče a péče o nemohoucí v domácím prostředí.

ODS tak zavádí poměrně zásadní změny vícerychlostní mateřskou dovolenou a možnost rozložení rodičovské. Co je ale nutno podotknout, tak právě tyto výhody by byly využívány spíše rodinami ve vyšší přímové kategorii a lidmi, kteří pracují na vyšších postech. Pro sociálně slabší rodiny se tedy až o takové zvýhodnění nejedná.

Zobrazeno 2654×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio