téma měsíce května 2010

Volby 2016: Dobré a špatné zprávy

11. 10. 2016 9:06
Rubrika: úvodník

Jak lze vnímat výsledky skončených voleb do krajských zastupitelstev a prvního kola výběru senátorů ve třetině obvodů? Střídají se dobré i horší zprávy:

Nejprve z té lepší části: Alespoň v některých případech dokázali voliči reagovat na způsob dosavadního vládnutí v regionu - například drtivost porážky Michala Haška v Jihomoravském kraji vynikne zvláště ve srovnání absolutního počtu hlasů udělených sociální demokracii ve hvězdné hodině Jiřího Paroubka v roce 2008, o čtyři roky později a nyní. Podobné zúčtování proběhlo i ve středních Čechách, naopak vedení Libereckého kraje Starosty bylo oceněno. Potěší i zřetelný ústup komunistů, kteří mohou zapomenout na nedávnou minulost, kdy v některých regionech rozdávali karty. Dobrou zprávou letošních voleb je i nepatrný zisk většiny stran, které líčily na pudy, strach a negativní emoce. Že z těchto nálad nevytěžilo souručenství Tomia Okamury, Jana Veleby, Jaromíra Duška, Miloše Zemana a dalších více než pozici mírně nad pětiprocentní hranici (v některých krajích i pod ní) lze svým způsobem také brát jako dobrou zprávu, zvláště když si kandidáti s podporou dotyčného uskupení ani neškrtli v senátních volbách. A dobrou zprávou je i to, že se do svých dřívějších pozic vracejí křesťanští demokraté - jejich dosavadní úspěch především v senátních volbách naznačuje, že by mohli uvažovat i o vyšších ambicích než současné opatrnictví, které je zřejmě třeba ve vyklizení jednoho senátního obvodu na jižní Moravě bez boje.

Co už tak pozitivní není, je vítězství nevyzpytatelného hnutí Andreje Babiše v devíti krajích. Stačí připomenout osud mnoha rozdělených radnic po předloňském nástupu komety komunálních voleb; v mnoha krajích navíc bude tvorba koalice zřejmě velmi svízelná, když se o mandáty dělí řada subjektů. Zbývá doufat, že kandidáti ANO úplně nesdílejí způsob, jakým jejich šéf Babiš v poslední předvolební televizní debatě hovořil o svém údajném nepodnikání ve zdravotnictví. Ta nejhorší zpráva ale znovu souvisí s volební účastí - potvrzuje drtivou nadvládu těch, kterým je jedno, kdo se ujme funkcí ve správě veřejných záležitostí. 

Filip Breindl

http://zpravy.proglas.cz/detail-clanku/volby-2016-dobre-a-spatne-zpravy.html

Zobrazeno 782×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio