téma měsíce května 2010

Rodina a rodinná politika - KSČM

6. 5. 2010 12:19


KSČM svůj prorodninný program uvozuje heslem: „Rodina – základ spokojenosti jednotlivce“.

V oblasti rodinné politiky kladou komunisté poměrně velký důraz na bytovou politiku. Chtějí zahájit výstavbu bytů finančně dostupných pro mladé rodiny. Konkrétně by se jednalo o startovací, sociální a malometrážní byty. Podporována by pak měla být i výstavba družstevních bytů na neziskovém principu (bytové domy), čímž by se snížil nedostatek na trhu s bydlením, na kterém podle KSČM profitují jen vlastníci bytů příliš vysokým nájemným a banky, které nastavují značně nevýhodné hypotéky.

Na čem je program asi nejvíce založený, to je zvyšování rodičovského příspěvku a také dalších dávek – například přídavků na děti. Rodičovský příspěvek by pak mělo být podle KSČM možné i alternativně čerpat prarodiči. Další dávky by se pak podle strany měly zvyšovat podle počtu dětí.

Další konkrétní návrh směrem k podpoře mladých rodin chce podpořit zaměstnavatele, aby byli ochotni zaměstnávat rodiče s dětmi do 10 let a aby častěji uzavírali kratší úvazky u rodičů s dětmi.

Stát by měl podle KSČM plnit ve vztahu k rodině poměrně široké spektrum úkolů. Z konkrétních návrhů ještě zmiňme např. návrh zavést na školách preventivní a lékařské prohlídky a také přípravu na partnerské soužití.

Komunisté se v programu zmiňují i o handicapovaných osobách, o které je pečováno doma. Takovým rodinám by měla jít větší finanční kompenzace.

Rodinná politika KSČM je poměrně velkou měrou vztáhnuta k politice důchodové. Program například obsahuje návrh zavedení bonifikace k důchodu pro rodiče, kteří dobře splnili svoji úlohu. Dále se ale již neřeší, podle jakého pravidla by se tak dělo.

Program KSČM tedy neobsahuje příliš konkrétních návrhů. Spíše se jedná o požadavky zvýšení rozsáhlé podpory rodin ze strany státu, který navíc přebírá úlohu i v dalších konkrétních oblastech, které jsou jinak výsadou právě rodiny.

Zobrazeno 1990×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio