téma měsíce května 2010

Předseda ODS - Petr Nečas odpovídá na dotazy signály.cz

20. 5. 2010 23:37
Rubrika: Rozhovory | Štítky: ODS , z jedné vlny

Lídrům všech politických stran, které mají podle předvolebních průzkumů šanci dostat se do Poslanecké sněmovny, poslala redakce komunitního webu signály.cz třináct otázek. Dvanáct dotazů je ve všech případech totožných, jeden se zabývá specifickými hesly jednotlivých partají.

 

Rozhovory zveřejňujeme po jednom každý den podle toho, kdy nám jednotlivé strany odpověděly. Dnes má slovo Petr Nečas, předseda ODS. Na odpověď jsme čekali do posledních chvil - i po oznámení jsme museli několikrát urgovat bez jakékoliv odezvy. Prvně stanovený termín (3 týdny po odeslání dotazů) nedodrželi, na email nereagovali. Odpovědi zaslali až na opakovanou telefonickou výzvu 4 dny po dalším termínu (1,5 měsíce od zaslání dotazů), s omluvou za zpoždění.

 

Předcházející rozhovory najdete v rubrice rozhovory.


Kdybyste měli vybrat jen jediné celospolečenské téma, kvůli kterému by měl jít mladý člověk volit, co by to bylo?

Budoucnost naší země, zachování svobod a demokracie, ochrana práv a nezadlužená budoucnost. Tyto zásadní věci, těžce vydobyté a křehké, jsou nyní v ohrožení.

O kterém z bodů vašeho programu si myslíte, že by mohl nejvíce oslovit mladé lidi?

Podpora různých cest, jak se finančně zajistit při studiu, a usnadnění vstupu absolventů na trh práce.

Jakého člověka si představíte pod pojmem „mladý křesťan“ a jakou roli podle vás hraje křesťanství v dnešní společnosti?

Křesťanská tradice je jeden z kořenů naší civilizace, stojí na ní naše kultura, zvyky, postoje. Ač si to mnoho lidí neuvědomuje. Jako „mladého křesťana“ si představuji odvážného mladého člověka, který se nebojí veřejně přiznat svoje postoje i přes to, že dnes třeba zrovna nejsou „in“.

Co je třeba udělat, aby zavládla v české politice slušnost? Co by bylo pro Vás důvodem k odchodu z politiky?

Tón debat a kampaně je vždy udáván tím nejhrubším ze soupeřů. Demonstrace agresivity říká mnoho o současné době. Je třeba, aby každý začal u sebe. Důvodem odchodu by pro mě byl například významný neúspěch při prosazování odpovědné politiky.

Jedním z vašich hesel je: „Řešení místo strašení“. Co konkrétně si pod ním máme představit?

Zastřešujícím heslem naší současné kampaně je „Řešení, která pomáhají“. Současný stav je v mnoha ohledech neudržitelný (zadlužení, důchodový systém, zdravotnictví atd.). Nechceme jen dočasně „lepit“ díry, ale opravdu měnit. To chce odvahu a zejména ČSSD se snaží vyděsit lidi těmito změnami.

Jste pro schválení smlouvy s Vatikánem ve stávající podobě?

Tuto smlouvu jsem podporoval a podporuji i nadále.

Kdy podle Vás začíná lidský život? A za jakých podmínek je možné ho ukončit?

Tuto otázku považuji za ryze otázku osobního svědomí každého z nás, které není možné vnutit těm ostatním. Já osobně jsem přesvědčen, že lidský život začíná okamžikem početí a nemáme právo ho ukončit. Svůj názor však nemohu nikomu vnucovat silou, mohu jen přesvědčit.

Jakou podporu na rozdíl od ostatních politických stran nabízíte novomanželům a mladým rodinám?

Bojujeme za větší možnosti pro matky. V současnosti nejvíce slýcháme stížnost na to, jak je velmi obtížné skloubit pracovní a rodinný život. Spousta matek chce či musí pracovat a jiné zase chtějí být více s dítětem, ale nemají pro to dobré podmínky. Chceme motivovat zaměstnavatele k budování miniškolek, k zaměstnávání matek na různé druhy zkrácených úvazků, které u nás nejsou zcela běžné. Myslíme například i na bydlení pro mladé lidi a budeme podporovat výstavbu startovacích bytů.

Jaká vidíte pozitiva a negativa církevního školství? Podporujete zakládání nových církevních škol?

Církev s sebou nese hodnoty, představuje kulturní tradici. Spojení církve a školy považuji za prospěšné a zakládání nových církevních škol podporuji.

Jak vnímáte postupnou islamizaci Evropy? A jak si představujete evropskou kulturu za 100let? Křesťanskou nebo islámskou?

Otázku islamizace vnímám jako palčivou, brzy se jí budeme muset postavit čelem a otevřeně. Věřím samozřejmě v křesťanskou budoucnost Evropy!

Co rozumíte pod pojmem „občanská společnost“? Co byste poradil(a) mladému člověku, který je znepokojen současným stavem společnosti? Jakým způsobem by se mohl konkrétně podílet na jejím pozitivním rozvoji?

Občanská společnost je součást demokratické struktury naší země, je to společnost svobodných bytostí. Hodnota sdružování a kolektivu ale nesmí být nadřazena ani řazena na úroveň osobní svobody. Každý by měl začít u sebe. Mladý člověk by se měl vzdělávat, být pokorný, ale současně přiměřeně sebevědomý, mít v srdci tradiční hodnoty a v jejich jménu i vystupovat. To rozhodně není málo, ale tento přístup nás všechny posune dál.

Seřaďte následující hodnoty od Vámi nejpreferovanější po nejméně důležitou: láska, lidský život, majetek, mír, naděje, odpovědnost, prosperita, rodina, sociální zázemí, solidarita, tradice, víra, zdraví. Případně přidejte dvě další hodnoty, které jsou pro vás důležité:

Majetek, prosperita a sociální zázemí snad mohou být méně důležité. Všechny ostatní jsou důležité velmi.

Byla na vaši stranu nebo konkrétně na Vás vytvořena nějaká karikatura, případně vtip, který vás pobavil?

S karikaturami mé osoby se setkávám často a často se i zasměji. Pobavilo mě například video neznámého autora z youtube.com jako parodie na představení našeho volebního programu. To jsme také umístili na naše stránky, protože humor do kampaně a politiky obecně patří.

Zobrazeno 6155×

Komentáře

Vašíček

to by nebyl špatnej premiér:)

FrČek

Nejvíc mě potěšil slovy: je třeba začít u sebe, pokud si vzpomínám, tak to tu ještě nezaznělo. Začíná u mě bodovat.

rtep

Je pravda, že odpovídá dobře. Přeji mu, aby se mu podařilo očistit ODS. Hodně sil a Božího požehnání!

Gerard

Pan Nečas se vyznamenal! Považuji jeho odpovědi ve většině za dobré. ale volit ODS určitě nebudu. jeden z mnoha důvodů je zdeavotnictví.

Xgarlic

Já už jsem rozhodnutý dávno a tenhle rozhovor s Panem Nečasem mé rozhodnutí akorát potvrdil.

Dom

Asi se začnu řadit mezi nerozhodnuté voliče ;-)

klavirista

souhlas s předchozími :-)

Katis

Jeden z nejinteligentnějších rozhovorů. Připadá mi, že ví, co říká. Pokud by brnkal jen na strunu populismu, poznala bych to.

makabrozni-spelunka

thumbs up, pane nacesi! drzim palce.

Pavel Husák (yetti)

Na panu Nečasovi jde poznat, že má co dočinění s křesťanstvím :-) Otázka je, co sám zmůže. Přeji mu ve volbách úspěch.

Čáp

Je třeba si uvědomit, že kdo volí ODS, nevolí jen Nečase. <br />
Odpověď na otázku po ochraně lidského života v podstatě znamená: naši stranu to nezajímá.<br />
Nečas nám odhalil, jak se zbavit negativní kampaně - je třeba začít u sebe. Proč tedy předseda ODS nezastaví kampaň, která si v agresivitě s kampaní socanů příliš nezadá?<br />
Řekl bych celkově - méně slov, méně škod. Dobrá taktika.

ViZ

2Čáp: zkusil jste jít někdy s holýma rukama proti pendrekům? Naposledy jsme to myslím úspěšně zkoušeli v listopadu 1989. Ale to si asi nebudete osobně pamatovat...

Markéta Doleželová (Anči26)

Odpovědi se mi (překvapivě)líbí,jenom mě napadá, jestli odpovídá opravdu podle svého svědomí a názoru, nebo napsal jen to, co si myslel, že čtenáři budou chtít číst...

makabrozni-spelunka

čáp: pokud je mi znamo, tak ods "aspon" nekeca svejm poslancum do toho, jak hlasovat v etickych otazkach ala potraty, eutanazie, registrovany partnerstvi atd. urcite to je mnohem sympatictejsi model nez cssd sesikovana podle prikazu vudce.<br />
a s tou negativni kampani - souhlas s vizem. pekne to bylo videt v omv, kdy paroubek necase bohuzel stahnul na svoji buranskou uroven. jenomze co delat, kdyz paroub lze s takovou sebejistotou a agresivitou, ze slusnyho protivnika proste smete... :/ v dnesni dobe si lidi bohuzel zvykli na to, ze pravdu ma ten, kdo je nejvic slyset.

P@y@

Klobouk dolů nad odpověďmi.

petrando

Nečas je tím lepším a slušným já ODS. Fandím mu, aby uspěl a očistil ODS od šíbrů. To je ta lepší varianta, ta horší je že byl nasazen do voleb, aby zakryl Béma s Opencard a další mafiány a po volbách a splněném úkolu bude upozaděn. Část ODS se nebrání velké koalici s ČSSD a Klaus tomu fandí velmi.

Otakar

Odpovídal pěkně a věřím, že podle svého svědomí. Nicméně ODS není svým programem podložena jen tím co se líbí panu Nečasovi. Ostatně to co říká mě docela těší. <br />
<br />
Co se týče té předvolební kampaně pokud jste mysleli ten "nečas" co panuje celý květen tady moravě tak s tím prý on nic nemá. <br />
Nicméně kampaň takovým způsobem jakým probíhá se mi upřímně nelíbí(nejen ODS).

Bony

Mě stejně připadá že se jenom snaží zalíbit... i když se můžu mýlit, je to jenom můj názor. <br />
<br />
Ale kampaň ODS mi už opravdu vadí, nemyslete si o mě že jsem zastáncem Paroubka ale to jak ho neustále shazujou se mi nelíbí.

Čáp

ViZ: A pokoušel se o to někdo od té doby vůbec? Nebo se na obětavost a slušnost v politice zcela rezignovalo, jako na nutnou daň za úspěch? <br />
Pokud Nečas myslí to co říká upřímně, pak očividně dělá kompromisy se svým svědomím. Možná jsem idealista, ale to chválit nemohu.<br />
Otakar: Negativní kampaň ODS asi není záležitostí lokální. Jasně zařaditelné plakáty jsou přinejmenším i ve Středních Čechách a Hradci Králové.

Zobrazit 20 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio