téma měsíce května 2010

Oficiální prohlášení redakce signály.cz k „Politické hře“

10. 5. 2010 17:16
Rubrika: Politická hra | Štítky: z jedné vlny

Protože se v různých diskusích množí reakce na námi vytvořenou aplikaci „Politická hra“, chtěli bychom uvést věci na pravou míru.

 


 

Existuje spousta podobných aplikací a testů, kde si můžete vyzkoušet, koho byste na základě podobných názorů měli volit. Některé z nich jsou komplexní a zahrnují všechny důležité politické otázky. Některé se zaměřují jen na určitou problematiku. A toto je i náš případ.

Snažili jsme se vybrat otázky z oblastí, o kterých si myslíme, že by měly být důležité pro mladého věřícího člověka a rozšířili jsme o další oblasti, ve kterých se více odliší postoje jednotlivých politických stran. Zároveň musely být výroky konkrétní. Tím jsme se pochopitelně vystavili riziku, že budou konkrétní natolik, že jednotliví uživatelé nebudou mít jasnou představu, o čem se vlastně hovoří. Kdo chce, aby pro něho byl výsledek jeho politické hry skutečně něco říkající a odpovídal zasvěceně, bude pátrat po tom, co daný výrok znamená a jestli je jeho aplikace do reality správná nebo ne.

Výroky jsme se snažili formulovat co možná nejneutrálněji, ale přesto se nelze zcela vyvarovat toho, aby naváděly k určité odpovědi (např. Nehodlám tolerovat spolupráci s KSČM na vládní úrovni).

Možná vás zajímá, jakým stylem bylo prováděno hodnocení postojů stran k uvedeným výrokům. Nad tím jsme také diskutovali delší dobu, abychom nalezli optimální řešení. Nakonec se nám jako nejvhodnější jevilo obodovat výroky podle toho, do jaké míry k nim má strana pozitivní nebo negativní postoj. Při obodovávání postojů stran jsme vycházeli z volebních programů i z jiných oficiálních stanovisek stran a snažili jsme se docílit toho, aby byl výsledek objektivní. Proto si nemyslíme, že je hra nějakým způsobem zmanipulovaná.

Již tím, že byla aplikace nazvána „Politická hra“ má být zdůrazněno, že se nejedná o příliš zavazující věc. Našim cílem bylo nabídnout vám interaktivní způsob, jak se seznámit s postoji hlavních politických stran na některé otázky, které by měly být důležité pro mladého křesťana. Nevyplývá z ní tedy to, že byste museli stranu, která vám vyjde v těchto otázkách jako vám nejbližší, nutně volit. V tomto případě opravdu spoléháme na kritické uvažování a samostatný úsudek uživatelů signály.cz.

Výsledky politické hry vycházejí tak, jak vycházejí zkrátka proto, že my tady na signálech jsme společenství věřících lidí, kteří toho mají, díky Bohu, hodně společného. Politickou hru jsme zkoušeli i na odlišném vzorku, rozuměj našich nevěřících kamarádech. Věřte nebo ne, žlutá barva u nich skutečně nedominovala :-).

Pokud se nám podařilo rozvířit diskusi (i když možná ne přesně v tom smyslu, v jakém jsme si přáli :-)), vnímáme to jako úspěch. O politice by se mělo mluvit. O politice by se mělo diskutovat. Měla by se respektovat pluralita názorů a rozvíjet kritické hodnocení toho, co se na nás valí z médií.

Na závěr tedy chceme zdůraznit: Není až tak důležité, kterou stranu přesně budeme volit. Je ale důležité, abychom se, a ať to třeba zní jako klišé, rozhodli skutečně podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Je důležité, abychom se při volbě rozhodovali podle toho, jak strana přistupuje k základním lidsko-právním otázkám. A co je vůbec nejdůležitější a co chceme celým tématem měsíce zvláště zdůraznit: Pojďme volit! Nenechme propadnout svůj hlas! Protože jenom pokud nás bude dost, bude náš hlas slyšet!

 

Reakce na konkrétní výroky z vašich řad:

A) Nechtěli jsme touto politickou hrou říci, že správný křesťan musí nutně volit stranu, která má ve svém názvu slovo „křesťanská“. Ale je zřejmé, že pokud se ptáme na výroky související s křesťanskými hodnotami, budou lépe vycházet výsledky těm stranám, které tyto hodnoty ve svých programech akcentují.

B) Otázka na agenta provokatéra byla zařazena především proto, že se jedná o návrh Věcí veřejných, které v dalších postojích nebylo možné příliš jednoznačně odlišit.

Podobně jako pro pravicové strany „hraje“ například formulace výroku: „Zdanění fyzických osob by se nemělo v různých příjmových kategoriích výrazně odlišovat.“

C) O tom, že signály.cz nemají ambici změnit svou barvu na žlutou svědčí i to, že se ve výběru z blogů objevují kritické články právě na adresu KDU-ČSL.To, že jsou tu autorizovaní politici KDU-ČSL neznamená, že signály.cz je podporují, ale že se tito politici zajímají o mladé křesťany.

Pokud máte i přes tento článek stále nějaké nejasnosti ohledně politické hry, pište, prosíme, do komentářů, kde na ně budeme reagovat.

 

Zobrazeno 5084×

Komentáře

Pavel Husák (yetti)

ViZ:<br />
<br />
No, toto prohlášení ale navíc vzniklo až PO tom, co se zde strhla diskuse k té politické hře. Souhlasím s Pavlíčkem. Ať to do toho testu rovnou napíšou a basta fidli tydli pidli. Ono se řekne, na křesťanském serveru, že jsou ta témata křesťanská - no, právě proto, by mělo být jasně - v rámci testu - řečeno, že ten test je lidovecká akce. Protože pak to fakt vypadá, že seš křesťan, tak vol lidovce. To je dost hnus. Jasný, jsme svéprávní a rozhodnem se podle sebe, ale třeba prvovolič, co se o politiku moc nezajímá, udělá si tento test, tak ho to může zlomit k volbě KDU. To je blbý. Prostě ta forma toho testu mi va.

Pavel Husák (yetti)

A není to o tom jen kritizovat. Taky tam vidím ty dobrý věci. Ono je to i o tom uznat chybu. :-) Ale dobrý, dávám si pauzu. :-P

Zobrazit 32 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio