téma měsíce května 2010

Etické otázky - Věci veřejné

12. 5. 2010 0:53
Rubrika: Etické otázky | Štítky: analýza , VV


Věci veřejné se věnují ve svém volebním programu zdanění hazardu. Chtějí skoncovat s dosavadním systémem výjimek pro sázkové a loterijní společnosti v oblasti daně z příjmu. Příjmy těchto společností by se měly zdaňovat jako běžné obchodní společnosti s jednotnou sazbou 20%. Dosavadní systém nahrává podle Věcí veřejných i skrytému financování politických stran. Řádným zdaněním chce strana dosáhnout navýšení příjmu do státního rozpočtu o zhruba 14,5 mld.

Věci veřejné považují za své klíčové téma právě protikorupční opatření. To je skutečně zřejmě nejpropracovanější část volebního programu strany. Z rozsáhlých opatření, která strana navrhuje, zmiňme například požadavek zavedení testů korupční odolnosti politiků a státních úředníků, které by provádělo speciální státní zastupitelství; za jasně daných podmínek by bylo možné zapojit i civilisty.

Po vzoru Slovenska pak chce strana zřídit speciální protikorupční soud a státní zastupitelství, které by se zabývaly případy korupce ve státní správě a závažnou hospodářskou kriminalitou.

Podrobně se věnuje strana i návrhům pro zajištění transparentnosti veřejných zakázek.

Strana pak chce změnit náhubkový zákon, aby tak bylo skončeno se, podle její slov, státem uzákoněnou cenzurou, která brání zveřejnění korupčních kauz politiků.

Věci veřejné se věnují konkrétně i regulaci lobbingu. Chtějí zavést povinnou registraci lobbistů, kterou by zřizovalo ministerstvo vnitra, a pravidla pro financování kampaní.

Jako jeden ze svých požadavků zmiňují Věci veřejné i zdanění prostituce. Toto opatření by podle nich přineslo do státní pokladny až 1,5 mld. korun.

Zobrazeno 1603×

Komentáře

JiriSimon

Věci veřejné otevřeně podporují hazardní společnosti <br />
- výjimky spočívají v tom, že nyní každý provozovatel odvádí správní poplatek a odvod na veřejně prospěšné účely z výtěžku (tzn. vsazené minus vyplacené). To je dané a vždy pokud je výtěžek, pak se z něj platí poplatek a odvod, nezohledňují se náklady. Pokud by měly provozovatelé hazardu možnost danit daní z příjmu právnických osob, pak by se chovali jako většina firem - "optimalizovali" by své účetnictví a vykazovali by klidně ztrátu, protože by měly velké náklady. Výhled na slibované 14,5 mld. do SR je chyméra, spíš by měli uvést údaj -3,5, protože tímto způsobem přijde stát i o to málo, co má. <br />
<br />
Věci veřejné nevolit, je to podnikatelský záměr pražské stavební lobby.

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio