téma měsíce května 2010

Etické otázky - Strana zelených

12. 5. 2010 0:47
Rubrika: Etické otázky | Štítky: analýza , SZ


Strana zelených je jedinou stranou, která se poměrně zeširoka věnuje ve svém volebním programu i právě etickým otázkám.

Konkrétně zmiňuje i interrupci, rozhodnutí o níž je podle strany intimní záležitostí ženy, a tak není důvodu, aby do něho mluvili politici. Dále zelení prohlašují, že jsou pro plánované rodičovství a součástí jejich kampaně je i například rozdávání kondomů.

Strana zmiňuje i to, že by chtěla navrhnout zákon směřující k regulaci provozování prostituce, aby se tak dalo předcházet kriminalitě a účinně bojovat proti obchodu se ženami.

Zelení zmiňují i problematiku domácího násilí. Zde požadují konkrétně to, aby se takzvané nebezpečné pronásledování (stalking), stalo trestným činem.

Strana zelených se také jako jediná věnuje zcela konkrétně registrovanému partnerství, jehož úprava je podle ní třeba novelizovat. Problematika sexuálních menšin by pak měla být zařazena i do vzdělávání.

Strana chce navrhnout možnost osvojit si dítě biologického rodiče, se kterým člověk žije v registrovaném partnerství. V případě úmrtí biologického rodiče by pak dítě mohlo zůstat v péči pozůstalého. Podle strany zelených je totiž paradoxní, že osoby žijící v registrovaném partnerství mají méně práv než osoby žijící mimo státem uznaný svazek (ať už jsou jakékoli sexuální orientace).

Strana se věnuje i nutnosti regulace hazardu. Je třeba si totiž jasně uvědomit, že gamblerství je stejně nebezpečnou pastí jako závislost na drogách.

Zelení proto chtějí prosazovat nový zákon, který hazard povolí pouze v provozovnách k tomu vyhrazených (herny a kasina). Obcím by pak chtěli umožnit, aby mohly rozhodovat o tom, zda hazardu na svých ulicích poskytnou místo či nikoliv.

Zákon by pak automaticky zakázal zřizování heren a kasin v blízkosti škol či zdravotnických zařízení.

 

Zelení by dále zavedli povinnou placenou registraci hráčů. Registraci by přitom nezískali ti, kteří se léčí z chorobného hráčství, dlužníci nájemného nebo závislí na dávkách v hmotné nouzi. Za porušování zákona by pak strana navrhla vysoké finanční postihy.

Co se týče boji proti korupci, tak konkrétní opatření jsou zmiňována v různých oblastech napříč celým programem. Ten obsahuje například zcela konkrétní návrh proti korupci při zadávání veřejných zakázek nebo také konkrétní návrhy postihů v případě odhalení korupce.

Ochrana menšin je v případě Strany zelených také zcela komplexní. Jde až do takových detailů, že, jak říká, respektuje svobodu volby způsobu stravování podle přesvědčení ;-). (To proto, že některá náboženství zapovídají jíst určité druhy masa nebo jiní jsou přesvědčeni, že trvalé udržitelnosti světa či svému zdraví prospívají vegetariánstvím). Proto chtějí zelení podporovat zajištění práv stravovacích a náboženských menšin ve školách, nemocnicích a věznicích, ale i v závodních jídelnách.

Zobrazeno 1396×

Komentáře

Jan Rybařík

Jak mají Zelení skvěle promakanou tu část programu týkající se rozvojových a enviromentálních témat (čímž mě, jako rozvojového geografa, naprosto dostali) a ono celkem pěkné pojednání o autorském zákonu, tak tady mi vystavují stopku. Škoda:)

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio