téma měsíce května 2010

Etické otázky - KDU-ČSL

12. 5. 2010 0:41
Rubrika: Etické otázky | Štítky: analýza , KDU-ČSL


KDU-ČSL ve svém letošním volebním programu první dvě otázky sice neformuluje dopodrobna, ovšem jasně deklaruje, že se nemůže a nebude podílet na takové vládě, která by mj. usilovala o liberalizaci stávající zákonné úpravy potratu, registrovaného partnerství či eutanázie.

KDU-ČSL je jedinou stranou, která vysloveně prohlašuje, že je klíčové zavedení etické výchovy do školy.

Poměrně velký prostor volebního programu je věnován požadavku úpravy hazardu. Strana chce prosazovat takovou novelu loterijního zákona, která by například zakázala internetové sázení a reklamu na všechny druhy hazardu. Co se týče finanční stránky, tak KDU-ČSL je pro zpoplatnění tohoto druhu podnikání v prvé řadě s ohledem na veřejný zájem a konkrétně pak např. pro zavedení poplatku milion korun za každý nový hrací automat. Podle nové úpravy by rovněž měly mít obce konečné slovo o umístění hracího přístroje nebo videoterminálu na svém území.

V boji proti korupci strana navrhuje institut protikorupčního agenta, který bude moci navádět ke spáchání trestného činu v případě, že půjde o úplatkářství veřejného činitele nebo zahraničního veřejného činitele. Cílem tohoto by bylo skutečně dostat před soud a usvědčit korupční jednání, které je jinak takřka nepostižitelné.

Strana chce také doplnit ustanovení o účinné lítosti a možné beztrestnosti pro toho, kdo se sám udá a pomůže rozkrýt korupci.

Podobně jako ostatní strany i KDU-ČSL zmiňuje nutnost zpřísnění podmínek zadávání veřejných zakázek.

Zobrazeno 1911×

Komentáře

Martin Lorenc

"KDU-ČSL je jedinou stranou, která vysloveně prohlašuje, že je klíčové zavedení etické výchovy do školy." ...jen doplňuji, že Koruna česká toto prohlašuje též. :-)

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio