téma měsíce května 2010

Církev, kultura a média - TOP09

2. 5. 2010 17:56
Rubrika: Církev, kultura a média | Štítky: analýza , top09

 


 

 

CÍRKEV

TOP 09 v letošním volebním programu prohlašuje, že chápe historické a nezastupitelné postavení církví a náboženských společností jako tradičních institucí, které jsou součástí společnosti. Zároveň zmiňuje, že chce do konce následujícího volebního období uzavřít otázku vyrovnání mezi církvemi a státem tak, aby církve mohly své poslání plnit nezávisle na státu. Jak konkrétně si toto vyrovnání představuje, již neuvádí, a ni není zrovna snadné tuto informaci zjistit v jiných prohlášeních.


 

KULTURA

Hned v úvodu tohoto tématu strana zdůrazňuje, že se chce řídit tou zásadou, že v oblasti kultury nemá stát rozkazovat, ale pomáhat.

Stejně jako ODS i TOP 09 chce uplatnit moderní nástroje grantových řízení tak, aby zájemci byli více motivováni ke spolufinancování kulturních aktivit.

Jako předpoklad pro další financování programů v české kultuře bere transparentní vynakládání finančních prostředků a průběžné vyhodnocování jejich účelnosti.

Strana chce dále předložit nový památkový zákon a vytvořit příznivé podmínky pro vlastnictví movitého a nemovitého kulturního dědictví tak, aby nebylo pro žádného odpovědného vlastníka neúnosnou zátěží či omezením.

Ve svém volebním programu mluví TOP 09 i o podpoře prezentace české kultury v zahraničí. Rovněž chce dbát o dostupnost zahraničního umění pro českou veřejnost, a to zejména podporou mezinárodních kulturních projektů.

MÉDIA

Z mediální oblasti se v programu TOP 09 dočteme to, že svoboda slova je jednou z klíčových svobod, které zajišťují demokratické uspořádání naší společnosti. Strana proto bude trvat na garanci maximální míry svobody slova při vědomí odpovědnosti za obsah mediálního sdělení. Proto chce prosadit zásadní změny v systému voleb zástupců veřejnosti

do mediálních rad. Jejich členové by neměli být voleni jen politiky, ale významný podíl na jejich jmenování by měla mít i občanská společnost. Co pak nechce připustit, to je privatizace veřejnoprávních médií.

 

Zobrazeno 2099×

Komentáře

Martin Lorenc

Trošku mi tu chybí také nastínění otázky podpory života - což je podle mě klíčové pro křesťanského voliče. Pro ilustraci o falešnosti TOP09 uvádím jen: <br />
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=0W6XKBWk-lI" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=0W6XKBWk-lI</a><br />
<a href="http://zakony.prolife.cz/?a=2&id=260" target="_blank">http://zakony.prolife.cz/?a=2&id=260</a><br />
<a href="http://zakony.prolife.cz/?a=2&id=72" target="_blank">http://zakony.prolife.cz/?a=2&id=72</a><br />
<a href="http://zakony.prolife.cz/?a=2&id=123" target="_blank">http://zakony.prolife.cz/?a=2&id=123</a>

ligo

Etickým otázkám, takže i otázce ochrany života, se bude věnovat samostatný rozbor programů stran ;-)

HejTi

@mvlorenc - a proč by to mělo být zrovna v této analýze? Tato se zabývá církví, kulturou a médii. Etickým otázkám se budeme věnovat v jedné ze 4 dalších analýz.

Jenda Čanda

@mvlorenc: Tak ohánět se vyjádřením BÝVALÉHO karlovarského volebního lídra a vydávat ho za stanovisko strany mi nepřijde úplně košer; v oficiálních dokumentech o tom nenajdeš ani slovo, anžto tohle prostě není politický téma. Ale ty ostatní odkazy mě opravdu pobavily; pozoruhodný tam třeba je, že ze zástupců KDU-ČSL to do kladných hodnot nedotáh vůbec nikdo (pravda, u nás taky ne), zatímco třeba od KSČM dobře 11 lidí. Vysvětlit se to dá dvěma způsoby: 1.)Jde-li nám o ochranu života, je třeba nechat lidovce i topku plavat a hlasovat pro komunisty, nebo možná 2.) Zmiňované hodnocení je totální pitomost. Co z toho je pravděpodobnější?

Martin Lorenc

Děkuju, že se tím bude zabývat další rozbor. Nějak sem se lekl, že se tu bude přetřásat jen ekonomika a kultura :-) Mno samozřejmě jsem si nedal takovou práci s odkazy. Jen sem je tam naklikal. ¨<br />
To "Mojše": víte, ony existují i jiné strany, než jsou na billboardech a na signalech ;-)

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio