téma měsíce května 2010

Církev, kultura a média - ODS

2. 5. 2010 17:52
Rubrika: Církev, kultura a média | Štítky: analýza , ODS

 


 

 

CÍRKEV

ODS vnímá jako problém, že zablokovaný církevní majetek znemožňuje rozvoj obcí a měst. Proto chce dokončit transformaci vztahu státu s církvemi i náboženskými společnostmi. Základem by mělo být postupné ekonomické oddělení církví od státu a narovnání majetkových vztahů. To, jakým přesně způsobem by mělo být provedeno, již ale strana ve volebním programu neřeší. ODS však byla ve vládě s KDU-ČSL, která navrhovala již zmiňované řešení. To bylo ovšem kompromisem a samotná ODS by se rozhodla pro variantu pro církve méně výhodnou, ovšem stále vstřícně nastavenou.

Mělo by však být nalezeno takové uspořádání vztahu státu a církví, které zachovává dosavadní svobodu vyznání a neohrozí současné postavení a důležitou funkci církví v naší zemi. O tom všem chce vést jednání na nejrůznějších úrovních, aby bylo dosaženo co nejširší shody.

KULTURA

V oblasti kultury ODS zdůrazňuje nutnost rozumně využít peníze z fondů Evropské unie pro projekty typové obnovy památek, budování metodických a moderních kulturních center Peníze ze státního rozpočtu by pak měly směřovat na obnovu památek podle jasných pravidel a bez ohledu na formu vlastnictví.

Co strana zdůrazňuje, tak to je větší propojení kultury s cestovním ruchem. Proto chce přednostně podporovat takové využití kulturních památek, které zajistí jejich zpřístupnění a využití např. pro turistický ruch, bydlení a veřejné kulturní služby.

Jako jediná ze stran také navrhuje široké rozvinutí podpory kultury občany i firmami (tzv. mecenášství) tak, aby těžiště podpory kultury neleželo na bedrech veřejné správy

Celou oblast kultury považuje strana za důležitou především proto, že jejími hlavními „produkty“ jsou posílení a upevnění národní identity.


MÉDIA:

V této oblasti strana prohlašuje, že nedotknutelnost svobody projevu a zodpovědnost za pronesené slovo musí jít ruku v ruce. Z konkrétních návrhů chce prosazovat zjednodušení systému mediálních rad - Rady České televize, Českého rozhlasu a České tiskové kanceláře (v případě, že nebude privatizována) chce nahradit jedinou Radou veřejné služby.

Chce také zvážit zrušení koncesionářských poplatků a hrazení veřejné služby přímo ze státního rozpočtu. Jako jediná se také přímo vyslovuje pro privatizaci České tiskové kanceláře a zrušení Rady ČTK.

Ve svém volebním programu pak věnuje zmínku i internetu, o kterém prohlašuje, že je symbolem svobody, a proto by měl být stát obezřetný při jeho regulaci. Zároveň si ale je vědoma toho, že je třeba bránit šíření společensky nepřijatelných témat a myšlenek na síti, jakou jsou třeba pedofile, xenofobie nebo extremismus.

 

Zobrazeno 1465×

Komentáře

Martin Lorenc

Opět tu chybí zhodnocení otázky ochrany lidského života a práva na život. ODS není třeba představovat. Její propotratové a proti životu namířené zákony jsou již provařené. Stačí se podívat na <a href="http://zakony.prolife.cz/" target="_blank">http://zakony.prolife.cz/</a>

HejTi

@mvlorenc - a proč by to mělo být zrovna v této analýze? Tato se zabývá církví, kulturou a médii. Etickým otázkám se budeme věnovat v jedné ze 4 dalších analýz.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio