téma měsíce května 2010

Analýza programů politických stran III - Školství

8. 5. 2010 18:49
Rubrika: Analýzy | Štítky: uvod , z jedné vlny

 

Co se vám vybaví, když se řekne „školství“?

Platy učitelů? Ano, pokud jste učitelem nebo jím plánujete být. Státní maturita? Ano, pokud jste studentem (vyššího ročníku) střední školy. Školné na vysokých školách? Ano, pokud jste posluchačem některé z nich. Podpora vědeckého výzkumu? Ano, pokud chcete ve své intelektuální kariéře pokračovat na některém z výzkumných ústavů. A tak by se dalo pokračovat…

 


 

Z oblasti školství nás většinou zajímají nejvíce ty otázky, které se nás bezprostředně týkají. Pochopitelně. Ovšem když se díváme na to, co která strana navrhuje, měli bychom se trochu odprostit od tohoto našeho aktuálního zájmu a podívat se na její celkovou koncepci v této oblasti. Škola, základ života! – praví klasik. Ano, vzdělání je klíčové pro správný vývoj celé naší společnosti.

Školství je natolik důležité, že zde není záhodno zahrávat si s ohněm. To moc dobře ví i všechny naše relevantní politické strany, a tak nenavrhují nějaká řešení s okamžitými radikálními změnami. Zaběhnuté koleje by se měly vyrvávat postupně. Po kouskách. Aby nebyl přerušen stávající provoz, ale na druhou stranu, aby se ty staré, zrezivělé, mohly postupně obnovit… Ale dost bylo poetičnosti.

V čem se v oblasti školství strany spíše shodují?

Všechny počítají s tím, že je třeba přidat učitelům, ale zároveň je podle některých nutné pozměnit systém jejich výplaty tak, aby byli zvýhodněni spíše ti, kteří na sobě chtějí během své učitelské dráhy pracovat. S tím souhlasí třeba KDU-ČSL, ODS a TOP 09. Naopak ČSSD a KSČM by chtěly přidat plošně všem učitelům.

Shoda panuje i v nutnosti podpory celoživotního vzdělávání. Dospělí by měli mít více možností absolvovat zvýhodněné kurzy počítačů a cizích jazyků a ti příslušníci starší a střední generace, kteří jsou již delší dobu bez práce, by měli být více motivováni k dalšímu vzdělávání.

V čem shoda mezi politickými stranami nepanuje a co je označováno jako jedno z hlavních témat, tak to je školné na universitách. 100% pro školné (v různých formách a s různými systémy stipendií a půjček) jsou ODS, TOP 09 a Věci veřejné. Ostatní jsou zdrženlivější a těch „ale“, které školné doprovází, je u nich více.

Konkrétnější informace už hledejte v rozborech volebních programů jednotlivých stran.

Autorka: ligo

 

 

Zobrazeno 2480×

Komentáře

Pavel Husák (yetti)

Dobrý souhrn, tentokráte chválím :-)

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio