téma měsíce května 2010

Analýza programů politických stran II - Rodina a rodinná politika

6. 5. 2010 12:42
Rubrika: Analýzy | Štítky: uvod , z jedné vlny

Rodina je základní a zároveň také nejdůležitější jednotkou naší společnosti. Je to první prostor, kde dochází k vývoji lidské osobnosti, vytváření hodnot a celkovému růstu.

Je to zkrátka první místo, kde se člověk učí být člověkem.


Na dobrém stavu rodiny závisí i udržitelný rozvoj celé naší společnosti. A to rozvoj nejen ekonomický, ale i sociální a kulturní.

Přesto, prestiž české rodiny nestoupá. Ba právě naopak. Stoupají spíše nároky na pracovní výkon. Je běžnou praxí, že v zaměstnání se rychleji a lépe uplatňují ti lidé, kteří svůj rodinný život spíše omezují.

Proto, účinná prorodinná politika by měla vycházet z přesvědčení, že výchova není ryze soukromou záležitostí. Pomoc rodinám by neměla být vnímána jako zbytečná přítěž, ale spíše jako investice do budoucnosti.

Jak by tedy taková správná rodinná politika měla vypadat? Názory jednotlivých politických stran si můžete přečíst níže.

Jisté ale je, že cílem opravdu dobré rodinné politiky by měla být snaha o vytvoření příznivějších podmínek pro život rodiny, které by umožnily plně se realizovat v partnerských a rodičovských vztazích a plánech.

Rodinná politika je pochopitelně značně rozsáhlou oblastí. V tomto rozboru proto budou primárně řešena taková opatření, která se bezprostředně týkají rodin s dětmi. Například důchodová politika, i když je to téma nesmírně důležité a klíčové, bude zmiňována jen skutečně okrajově.

Autorka: ligo

 

 

Zobrazeno 3258×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio