téma měsíce května 2010

Školství - TOP09

8. 5. 2010 18:40
Rubrika: Školství | Štítky: analýza , top09


TOP 09 začíná svou část programu věnovanou školské politice tím, že je přesvědčena, že úroveň vzdělání, vědecké a výzkumné činnosti předurčuje budoucí konkurenceschopnost země. Proto jejich podpora by měla být prvořadou strategickou investicí. Strana se odmítá spokojit se současným stavem, který podle ní směřuje k plošnému zajištění jen průměrného vzdělávání. Vedle nezbytného objemu prostředků je proto nutné dbát i na efektivitu jejich vynakládání. V tomto smyslu chce TOP 09 řešit problematiku výzkumných a vzdělávacích institucí.

Jak bylo zmíněno v samotném úvodu, TOP 09 navrhuje kariérní řád a systém celoživotního profesního vzdělávání. Pro absolventy pedagogických fakult pak chce připravit podpůrný program, který poskytne dostatečně atraktivní startovní podmínky.

TOP 09 chce podpořit rozvoj odborného školství s takovou vzdělávací strukturou, která by odpovídala aktuálním i budoucím požadavkům trhu práce. S ohledem na současnou situaci by pak strana chtěla navrhnout podporu vybraných technických oborů prostřednictvím stipendií pro žáky.

Financování vysokých škol by mělo být upraveno tak, aby co nejvíce zohledňovalo jejich skutečnou kvalitu. Na základě hodnocení by se pak mělo směřovat k vytvoření omezeného počtu prestižních institucí, které by poskytovaly postgraduální vzdělávání plně konkurenceschopné a viditelné v mezinárodním kontextu za úzkého propojení výzkumu a výuky. Současně ale chce podporovat i vysoké školy, které by poskytovaly kvalitní vzdělání nižšího stupně a byly by zaměřené na směry vzdělávání s důrazem na praktickou uplatnitelnost absolventů.


TOP 09 by zavedla na vysokých školách školné, ale zároveň navrhuje systém stipendií a půjček, umožňující financovat všechny náklady na vzdělání.

Je zmiňována i snaha o takové změny, které by zlepšily možnost přijímat do zaměstnání čerstvé absolventy škol.

Strana chce také podporovat všechny iniciativy celoživotního vzdělávání, ať už se jedná o nástavbové studium a rozšiřování kvalifikace pro střední věk, či univerzity třetího věku pro seniory.

Ve všech aktivitách v oblasti vzdělávání by pak měl být kladen důraz na počítačovou a finanční gramotnost a na jazykovou vybavenost občanů.

Poměrně hodně prostoru v programu TOP 09 je věnováno podpoře vědy a výzkumu. Z konkrétních návrhů tak zmiňme například požadavek celkového navýšení finančních prostředků pro tuto oblast nebo zájem o to, aby se privátní zdroje více zapojily do investic na vědu a výzkum. Pro tento účel by byl zaveden přírůstkový daňový odpis.

Zobrazeno 1515×

Komentáře

Johny

Stipendia pro technické obory? To do profilu nejpravicovější strany v ČR moc nezapadá. Tyto studenty by měly podporovat firmy, které je zaměstnají. Myslím, že to tak už docela funguje.<br />
<br />
A ještě jedna věc: Půjčky na studium = novodobá forma otroctví. Skutečně chceme zánik demokracie, tak jako v USA?

Daliluh

Johny: Půjčky na studium = novodobá forma otroctví.<br />
Kde jsi na tohle přišel? Naopak, chybějící možnost půjčky je v současnosti tou největší překážkou k rovnému vzdělání. Vyšší i střední třída si může dovolit zaplatit vysokou školu jednomu nebo dvěma dětem, pro více už je to horší. Pro rodinu z nízkými příjmy nebo vícero dětmi za sebou (a to jsou typicky právě katolické rodiny) je to obrovský problém. Vidím to u spousty spolužáků, že v momentě, kdy přišli na vysokou školu, museli rovnou začít chodit na brigády, aby nějak vyšli. Ti, kterým učení nešlo samo, pak měli často problémy, obzvláště v momentě, kdy začlo zkouškové, a znám případy, kdy prostě nebyli schopni oboje dohromady skloubit a šli na nějakou lehčí školu nebo to zabalili úplně. Já sám jsem měl štěstí, že první rok mně rodiče bezvýhradně vše platili a lehce přivydělávat jsem si začal až ke konci druhého roku, kdy už jsem to se školou dokázal skloubit.<br />
Prostě si myslím, že půjčky jsou nejlepším řešením tohoto problému. A ještě více budou potřeba, až se zavede školné (a to je nutnost, jinak bude vysoké školství upadat stále víc).<br />
<br />
Pomocí stipendií by se měli podporovat nejnadanější studenti všude, nevím, proč by technické obory měli být výjimkou. Naopak jsou v současnosti nejžádanější a přitom je o jejich studium malý zájem (podobně jako o učňovské obory). Proto může vyšší počet stipendií fungovat jako motivace, proč jít studovat právě tohle a ne třeba ekonomku.<br />
<br />
P.S.: Až vymyslíš jinou demokracii než mají v USA (a nebude to ta ruská), tak dej vědět.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio