téma měsíce května 2010

Školství - SPO Zemanovci

8. 5. 2010 18:36
Rubrika: Školství | Štítky: analýza , SPOZ

 


SPOZ prohlašuje, že vzdělávání považuje za rozhodující faktor rozvoje lidských zdrojů a tím i za základ budoucí prosperity. Vzdělání chápe jako věc veřejného zájmu. Proto zcela odmítá zavádění poplatků typu školného, které znamenají obtížnější přístup ke vzdělání dětem ze sociálně slabších rodin. Doporučuje však zpřísnění nároků na vysokoškolské studium tak, aby toto vzdělání sloužilo těm, kdo jsou schopni je plnohodnotně absolvovat.

SPOZ chce podporovat vytváření systému stipendií (na úrovni SŠ a VŠ) jako důležitého prostředku podpory dostupnosti studia. S cílem zlepšit kvalitu vysokoškolského studia by mělo dojít k úpravě akreditačních procesů.

Konkrétním návrhem je pak sjednocení současných VOŠ a bakalářského studia na VŠ ve shodný stupeň odborného terciárního vzdělání.

Podporována by měla být i rehabilitace odborného středního školství (zejména technického zaměření). Pro tyto účely by mělo dojít k odlišení odborných závěrečných zkoušek (získání profesního certifikátu) od maturit, které by měly být předpokladem univerzitního vzdělávání.

 

Zobrazeno 1224×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio