téma měsíce května 2010

Rodina a rodinná politika - Věci veřejné

6. 5. 2010 12:33
Rubrika: Rodina a rodinná politika | Štítky: analýza , VV

 


 

 

Věci veřejné hned v úvodu koncepce rodinné politiky prohlašují, že si uvědomují komplikovanost dnešní situace rodin, a proto chtějí prosadit účinné řešení. Začínají zcela konkrétním návrhem podporující mladé rodiny, a to zákonnou týdenní placenou otcovskou dovolenou kdykoli během prvních 3 měsíců života dítěte.

Z dalších návrhů, které podporují mladé rodiny, pak zmiňme například rozvoj předškolních zařízení (jeslí, školek, firemních školek nebo třeba mateřských center), podporu projektu sousedského hlídání nebo třeba podporu výstavby dětských hřišť.

Finančně zvýhodnit požaduje strana pěstounskou péči či jiné formy náhradní rodinné péče tak, aby bylo dosaženo postupné eliminace ústavní výchovy.

Co nezmiňuje ve svém volebním programu žádná z jiných stran, je zajištění vymahatelnosti vyživovací povinnosti. Konkrétně by se tak mohlo dít například odebráním řidičského průkazu. A jako trestný čin maření výkonu úředního rozhodnutí by strana kvalifikovala bránění ve styku s druhým rodičem v rozporu s rozhodnutím soudu.

Jak tedy bylo předestřeno, strana ve svém volebním programu nepředkládá komplexní postoj k rodinné politice. Spíše se jedná o jednotlivé návrhy, které ale dohromady netvoří žádný celistvý návrh řešení. O konkrétních změnách a úpravách mateřské a rodičovské dovolené nehovoří.

 

Zobrazeno 1802×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio