téma měsíce května 2010

Rodina a rodinná politika - ČSSD

6. 5. 2010 12:15


Nejprve tedy začněme tím, co nabízí ČSSD mladým rodinám. To, že je pro ni důležité, aby voliči věděli o této části programu, akcentuje strana i billboardy, na kterých se objevují rodiče s malým miminkem nebo nastávající tatínek s uchem přiloženým k bříšku nastávající maminky. Plakáty mají působit tak, že strana ví, jak nejlépe těmto lidem pomoci. A protože má ČSSD důmyslně propracovanou marketingovou strategii, skutečně tak na velkou část populace působí.

Co tedy konkrétně navrhuje strana mladým rodinám:

Chce znovu zavést zvýhodněné novomanželské půjčky na pořízení a modernizaci bytu, a to pro mladé lidi až do 40 let. Navrhuje také, aby se za každé narozené dítě od tohoto dluhu část odepisovala.

Strana se chce vrátit i ke společnému zdanění manželů. Pro rodiny chce také zajistit vyšší daňové odpočty a možnost rozšíření čerpání rodičovského příspěvku.

ČSSD tvrdí, že reformy ODS (konkrétně nejvíce zdravotnické poplatky, DPH či inflace) celkově znevýhodnily situaci rodin, protože si díky ní polepšili jen ti nejbohatší. To je podle sociální demokracie nutno napravit.

O co chce dále usilovat, tak to je nutnost změnit to, že pro ženy výchova dětí často znamená snížení jejich životní úrovně. Chce proto zajistit mladým ženám a mužům rovný přístup ke vzdělání, cestu k bydlení a kvalitní práci.

V oblasti péče o malé děti se pak ČSSD chce zasadit o rozšíření zařízeních, které pečují o děti do tří let, a to jak rozšířením veřejných služeb například v oblasti školek a jeslí, tak podporou zaměstnavatelů při jejich zřizování.

Strana ve své rodinné politice počítá jak s dlouhodobě zlepšenou finanční podporou, tak s jednorázovými dávkami, jako je například ještě nezmiňované, v případě ČSSD poměrně vysoké, porodné.

U ČSSD se tedy jedná o návrh řešení, který je zacílen převážně na sociálně slabší rodiny (těm by výrazněji pomohlo například společné zdanění manželů a hlavně pak rozsáhlé přídavky na děti) a slibuje výrazné zvýšení podpor ze strany státu. Otázkou ovšem zůstává, zda není výše a šíře jednorázových dávek nastavena na úkor dlouhodobého a komplexního řešení rodinné politiky.

Zobrazeno 1647×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio