téma měsíce května 2010

Předseda SPOZ - Miloš Zeman odpovídá na dotazy signály.cz

14. 5. 2010 1:54
Rubrika: Rozhovory | Štítky: SPOZ , z jedné vlny

Lídrům všech politických stran, které mají podle předvolebních průzkumů šanci dostat se do Poslanecké sněmovny, poslala redakce signály.cz třináct otázek. Dvanáct dotazů je ve všech případech totožných, jeden se zabývá specifickými hesly jednotlivých partají.


Rozhovory budeme po jednom uveřejňovat každý den podle toho, kdy nám jednotlivé strany odpověděly. Dnes má slovo Miloš Zeman, který odpověděl hned druhý den. Audiozáznam rozhovoru si můžete poslechnout v mp3 zde.

 


 

1. Kdybyste měl vybrat jen jediné celospolečenské téma, kvůli kterému by měl jít mladý člověk volit, co by to bylo?

MZ: Právo vybrat si svého vlastního politika.

2. O kterém z bodů vašeho programu si myslíte, že by mohl nejvíce oslovit mladé lidi?

MZ: Právo vybrat si svého vlastního politika.

3. Jakého člověka si představíte pod pojmem „mladý křesťan“ a jakou roli podle vás hraje křesťanství v dnešní společnosti?

MZ: Mladý křesťan je totéž jako mladý ateista. Já bych politiky nevybíral podle jejich náboženského přesvědčení, ale podle jejich schopností.

4. Co je třeba udělat, aby zavládla v české politice slušnost? Co by bylo pro Vás důvodem k odchodu z politiky?

MZ: Politická slušnost je schopnost dohody nejen uzavírat, ale především dodržovat. Důvod odchodu z politiky byl kromě únavy i to, že politici přestali dodržovat dohody.

5. Jedním z vašich hesel je: „Znám cestu z krize.“ Co konkrétně si pod ním máme představit?

MZ: Buď vám mohu poskytnout dvouhodinovou přednášku nebo jednoduchý slogan: „Investice místo spotřeby.“

6. Jste pro schválení smlouvy s Vatikánem ve stávající podobě?

MZ: Je mi to srdečně jedno, protože to nepokládám za důležité. Za důležité pokládám zabránit rozsáhlým restitucím církevního majetku.


7. Kdy podle Vás začíná lidský život? A za jakých podmínek je možné ho ukončit?

MZ: Lidský život začíná početím. A i když respektuji právo volby, domnívám se, že o potratu by měl vedle ženy spolurozhodovat i její partner. Co když si je chce vzít? Co když neví, že jeho milá jde na potrat? A pak se zbytečně zabije nenarozené dítě.

8. Jakou podporu na rozdíl od ostatních politických stran nabízíte novomanželům a mladým rodinám?

MZ: Především startovací byty, protože nejvíce, co tyto rodiny potřebují, je malý, neluxusní byt s regulovaným nájemným, vystavený právě v rámci investičního programu, který navrhujeme.

9. Jaká vidíte pozitiva a negativa církevního školství? Podporujete zakládání nových církevních škol?

MZ: Pokud církevní školy umožní vzdělání těm, kteří by na něj jinak nedosáhli, jsem pro. Pouze bych se bál určité náboženské indoktrinace.

10. Jak vnímáte postupnou islamizaci Evropy? A jak si představujete evropskou kulturu za 100 let? Křesťanskou, nebo islámskou?

MZ: Rozhodně křesťanskou, a to v duchu Nového zákona, protože Starý zákon je judaistický, nikoli křesťanský. A po prostudování celé řady islámských dokumentů si myslím, že euroamerické civilizaci nehrozí větší nebezpečí, než je právě islamizace.

11. Co rozumíte pod pojmem „občanská společnost“? Co byste poradil mladému člověku, který je znepokojen současným stavem společnosti? Jakým způsobem by se mohl konkrétně podílet na jejím pozitivním rozvoji?

MZ: Především tím, že změnou volebního zákona by nebyl manipulován stranickými sekretariáty, a jak už jsem dvakrát řekl ve dvou úvodních odpovědích, mohl by si sám vybírat svého politika, což by ve svých důsledcích znamenalo i to, že by vymetl z politiky ty, které tam nechce mít.

12. Seřaďte následující hodnoty od Vámi nejpreferovanější po nejméně důležitou: láska, lidský život, majetek, mír, naděje, odpovědnost, prosperita, rodina, sociální zázemí, solidarita, tradice, víra, zdraví. Případně přidejte dvě další hodnoty, které jsou pro vás důležité.

(Miloš Zeman neodpověděl, pozn. red.)

13. Byla na vaši stranu nebo konkrétně na Vás vytvořena nějaká karikatura, případně vtip, který vás pobavil ?

MZ: Když jsem byl premiérem a ještě před tím, tak jsem byl terčem celé řady karikatur. A všechny mě pobavily. Pokud jde o vtipy, nejraději vykládám ten, jak jdu s Václavem Klausem do pekla. Ale tento vtip je tak starý, že už ho určitě sám znáte.

Poznámka redakce: Jedná se o tento vtip:

Přijdou Klaus a Zeman do pekla. Na trůnu sedí ďábel. Jako první předstupuje před ďábla Klaus. Vedle ďáblova trůnu se zjeví tlustá, ošklivá babice. A ďábel říká: Václave Klausi, máš mnoho, mnoho hříchů. A proto jsi odsouzen po celý svůj nekonečný pobyt v pekle žít s touto ženou. Jako druhý předstupuje Zeman. Vedle ďábla se objeví Claudie Schifferová. A ďábel říká: Claudie Schifferová, máš mnoho, mnoho hříchů...

 

Zobrazeno 6456×

Komentáře

Drnecek

ten člověk mě přesvědčil ,že můj názor na něho je správný

StranikS

Zeman nesklamal, pobavil jako vždy .... :-))) I ten začátek se mu povedl - jedna odpověd' skoro téměř universál.

Zobrazit 23 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio