téma měsíce května 2010

Církev, kultura a média - Věci veřejné

2. 5. 2010 17:58
Rubrika: Církev, kultura a média | Štítky: analýza , VV

 


 

 

CÍRKEV

Věci veřejné vnímají jako důležitý tolerantní a rovný postoj k vírám a vyznáním a to i s ohledem na regionální a etnické odlišnosti.

V otázce vztahu státu a církví požadují úplné vypořádání poměrů s římskokatolickou církví s ohledem na její historickou úlohu. Avšak v tom smyslu, že není možné všechno nahradit, a tak se chtějí pokusit křivdy z minulosti alespoň zmírnit. To podle Věcí veřejných konkrétně znamená navrácení sakrálních staveb, s výjimkou katedrály sv. Víta na Pražském hradě. Ostatní majetek, zejména polnosti a lesy, by strana převedla obcím a státu.

Jako jediná strana chce stanovit konkrétní výši ročního příspěvku církvím na údržbu kostelů.

 

KULTURA

Prostředky vložené do kultury jsou podle Věcí veřejných zároveň investicí do kvality života občanů a společenského rozvoje. Proto strana podporuje zejména rozvoj svobodného prostoru pro aktivity občanů, spolků a neziskového sektoru v oblasti kultury.

Jako další středo-pravicové strany považují i Věci veřejné ve financování kultury za významné sponzorské dary, a to konkrétně nejvíce ty ve prospěch kulturně vzdělávacích institucí jako jsou muzea, galerie, knihovny apod.

Strana pak zdůrazňuje důležitost zachování a rozvoje nehmotného kulturního dědictví, tradic a zvyků.

Ze zcela konkrétních návrhů Věcí veřejných pak zmiňme podporu snahy autorů a jejich dědiců o prodloužení ochranné doby autorského díla ze 70 let na 90 let.

MÉDIA

Mediální problematice se program Věcí veřejných vůbec nevěnuje a vzhledem k tomu, že se jedná o nově vzniklou politickou stranu, ani není k dispozici oficiální prohlášení, které by ji komplexně shrnovalo. (Pokud ano, nebylo nalezeno J)

 

Zobrazeno 1524×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio