téma měsíce května 2010

Církev, kultura a média - Strana zelených

2. 5. 2010 17:55
Rubrika: Církev, kultura a média | Štítky: analýza , SZ

 


 

 

CÍRKEV

Církve a náboženské společnosti považuje Strana zelených za nedílnou a významnou součást občanské společnosti. Jejich podporu proto chápe jako důležitý bod jejího rozvoje. Je přesvědčena, že zdravý a nekonfliktní vztah k církvím a náboženským společnostem bude možný teprve při důsledném oddělení státu a církví. Jeho součástí pak podle strany má být vyřešení církevních restitucí a novelizace církevní legislativy tak, aby všechny náboženské skupiny měly stejné podmínky pro svoji existenci a rozvoj. V otázce církevních restitucí chtějí zelení jednoznačně podporovat taková řešení, která povedou k co nejrychlejšímu odstranění křivd a bezpráví způsobených zabavením církevního majetku v době komunistického režimu. Proto za dobrý výchozí bod považují dohodu připravenou pravicovou koalicí. Strana zelených ovšem požaduje vyřešit církevní restituce v časovém horizontu 10 let.

 

KULTURA

Kulturu vnímají zelení jako důležitou součást kvality života a jako zdroj tvořivosti a inovací. Kulturní politikou má podle strany stát sledovat dva cíle: ochranu kulturního bohatství a podporu a rozvíjení živého umění. Stejně tak je důležité umožnit občanům, aby ke kvalitní kultuře měli přístup. Proto by měl stát podporovat nejen památkovou péči a tradiční instituce, ale zároveň i živé současné umění z oblasti literatury, divadla, filmu, hudby, tance atd. Zelení zdůrazňují i význam kultury pro ekonomiku. Oblast kultury totiž dokáže vytvořit tisíce pracovních míst a přitom neznehodnocuje životní prostředí.

Zelení rovněž zmiňují to, co i ODS a TOP 09, a to že by měl stát vytvořit takové podmínky, které by usnadnily zejména malým a středním podnikatelům přispívat na kulturu formou darů.

Jako jediná pak Strana zelených zmiňuje zákonné finanční nároky autorských organizací – konkrétně například poplatky OSA. Tyto nároky jsou podle strany nepřiměřeně vysoké, a tak omezují nezávislost kultury vznikající spontánní iniciativou jednotlivců.

 

MÉDIA

Sdělovací prostředky v demokratické společnosti podle Strany zelených potřebují ke své funkci „hlídacího psa“ svobodu slova. Zásahy politiků či ekonomicky vlivných inzerentů do obsahu zpráv, komentářů a vysílaných televizních a rozhlasových programů jsou proto nepřijatelné.

Strana zastává názor, že současná zákonná úprava nedostatečně chrání diváka před reklamou, která útočí na veřejné zdraví. Proto požaduje zrušit zákony, které stále umožňují reklamu na tabákové výrobky, alkohol či zdraví ohrožující potraviny.

Zelení také prohlašují, že se budou vždy stavět proti privatizaci veřejnoprávních médií. V souvislosti s nimi pak ještě požadují změnit způsob volby mediálních rad tak, aby je odstřihla od přímé závislosti na aktuální většině v Poslanecké sněmovně.

Co pak zmiňuje Strana zelených jako jediná ze stran, tak to jsou komunální média, u nichž by chtěla více kontrolovat nestrannost a vyváženost obsahu.

 

Zobrazeno 2749×

Komentáře

Martin Lorenc

Opět zdůrazňuji otázku života - nevyhovující strana:<br />
<a href="http://zakony.prolife.cz/?a=2&id=100&typ=1" target="_blank">http://zakony.prolife.cz/?a=2&id=100&typ=1</a><br />
<a href="http://zakony.prolife.cz/?a=2&id=18" target="_blank">http://zakony.prolife.cz/?a=2&id=18</a><br />
<a href="http://zakony.prolife.cz/?a=2&id=62&typ=8" target="_blank">http://zakony.prolife.cz/?a=2&id=62&typ=8</a><br />
<a href="http://zakony.prolife.cz/?a=2&id=137&typ=8" target="_blank">http://zakony.prolife.cz/?a=2&id=137&typ=8</a>

HejTi

@mvlorenc - a proč by to mělo být zrovna v této analýze? Tato se zabývá církví, kulturou a médii. Etickým otázkám se budeme věnovat v jedné ze 4 dalších analýz.

Martin Lorenc

uf tak to se omlouvám. :-) sem rád, že se na to nezapomnělo. Jsem se jen lekl, že se to snad obejde :-D tak jo sorry :-)

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio